Odżywiam się zdrowo. Codziennie poświęcam przynajmniej kilka minut na ćwiczenia. Chodzę spać zgodnie z moim chronotypem snu. Więc dlaczego „kapie” mi z nosa?
Jesień nie oznacza tylko pięknych liści spadających z drzew, ciepłego wiatru, dzieci wracających do szkół i powoli zmieniającej się aury.
Zatem – dlaczego tak jest?
Są dwa główne powody, dla których jesienią więcej ludzi choruje, mówi Joshua Ezell, DO, lekarz medycyny wewnętrznej z Quivira Internal Medicine i Overland Park Regional Medical Center w Overland Park, Kansas.
Po pierwsze.
Wiele z tych bakterii i wirusów jest bardzo zaraźliwych i łatwo przenosi się z osoby na osobę. To jest jeden z tych faktów, o których wiemy od zawsze, ale dopiero w ciągu ostatnich dwóch lat uświadomiliśmy sobie jak wielkie mają znaczenie. „Kiedy robi się zimno, ludzie spędzają więcej czasu w pomieszczeniach”, mówi. Oznacza to, że drobnoustroje łatwiej się rozprzestrzeniają.
Po drugie.
Niektóre z chorób szybciej rozwijają się w niższych temperaturach. „Gdy pogoda się ochładza, są lepsze warunki do rozwoju i replikacji bakterii i wirusów” – dodaje Ezell.
Sześć schorzeń, które nasilają się jesienią.
Najprawdopodobniej większość z nich jest dość oczywista:
- Grypa
- Przeziębienie
- Przewlekłe choroby chorób płuc
- Wirusowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- Bakteryjne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- Norowirus
- Choroba Raynauda
Nikt nie lubi być chory. Więc co możemy jeść by tego uniknąć?
- Imbir!
Kłącze tej rośliny pochodzącej z Azji ma świetne właściwości rozgrzewające. Jak wspomnieliśmy, wiele chorób „lubi” chłód. Dlatego imbir jest dość prostym skojarzeniem jeśli chodzi o walkę z nawet dopiero rozwijającą się chorobą. Imbir wspomaga również trawienie, co przydaje się jesienią, kiedy częściej spożywamy wysokokaloryczne pokarmy i po prostu mniej się ruszamy. Imbir to także doskonały domowy środek na różnego rodzaju stany zapalne.
- Cebula!
Pamiętasz słynny syrop z cebuli i cukru? Nasi przodkowie bardzo dobrze wiedzieli, co robią. Napakowana składnikami odżywczymi, może korzystnie wpływać na zdrowie serca, posiada dużo przeciwutleniaczy, zawiera związki zwalczające raka, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, ma właściwości antybakteryjne i tak dalej, i tak dalej. Wnioski? Po prostu warto.
- Czosnek!
Czosnek z mlekiem? Albo nawet bez mleka. To brzmi jak trauma z dzieciństwa większości z nas. Badania wykazały, że dieta bogata w czosnek pomaga zwalczać objawy różnych przeziębień i grypy, a nawet eliminuje ich przyczynę w zarodku. Czosnek się lubi lub nienawidzi, ale nikt nie może podważać jego roli jako strażnika naszego zdrowia.
- Cytryny!
Cytryny są bardzo specyficzne. Można powiedzieć, że dopiero teraz na nowo budzi się ich czas. Dodaje się ich sok nie tylko do herbaty, ale i po prostu do wody i nawet do posiłków. Warto spróbować rano naparu: gorąca woda z odrobiną miodu (do smaku) i sok z wyciśniętej połówki cytryny z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu. Ponoć to lepsze niż kawa!
PS: Napiszcie do nas, z przyjemnością podzielimy się naszymi sposobami na wykorzystanie tego małego, żółtego cudu!
- Miód!
Można wybierać spośród wielu jego rodzajów. Na tę okazję osobiście polecamy lipowy i spadziowy. Lipa pomaga w usuwaniu z organizmu chorób potowych i doskonale dba o nasze górne drogi oddechowe. Miód spadziowy nazywany jest królewskim. I nie bez powodu. To skarbnica minerałów i pierwiastków śladowych.
- Probiotyki!
Kapusta kiszona, ogórki kiszone, jogurt – to rodzaje pokarmów, które uważamy za probiotyki. Pożyteczne bakterie fermentacyjne zawarte w probiotykach zadbają jesienią o układ pokarmowy i układ odpornościowy. Być może część z was słyszała albo doświadczyła jesiennego wypadania włosów? I w związku z tym sprawdziła poziom ferrytyny i żelaza. Pierwszym krokiem jaki się poleca w przypadku obniżonych poziomów tych dwóch składników jest zadbanie o układ pokarmowy. Polecamy!
- Jeżówka!
Mamy nadzieję, że udało się nam Was zaskoczyć. Obecnie ludzie używają echinacei, aby skrócić czas trwania przeziębienia i grypy oraz zmniejszyć objawy, takie jak ból gardła (zapalenie gardła), kaszel i gorączka. Wielu zielarzy zaleca również echinaceę, aby wzmocnić układ odpornościowy i pomóc organizmowi zwalczać infekcje.
Ale choroby typowo jesienne to jedna sprawa. Jak dbać ogólnie o zdrowie?
Poniżej kilka sposobów polecanych przez Harvard:
- Dobra higiena.
Pierwszą linią obrony jest powstrzymanie zarazków poprzez przestrzeganie dobrych nawyków higieny osobistej. Brzmi to bardzo prosto, ale bądźmy szczerzy – naprawdę nie zdarzyło Ci się przetrzeć nosa ręką po kichnięciu? Zawsze myjesz ręce przed jedzeniem? Nawet w restauracji? No właśnie.
- Szczepienia.
Tak naprawdę jest to decyzja indywidualna. Może jednak zaważyć o zdrowiu nie tylko Twoim, ale i osób w Twoim otoczeniu. Nieważne czy jesteś przeciwnikiem szczepień czy nie. Warto zadbać o aktualną kartę szczepień.
- Bezpieczna żywność.
Ten podpunkt jest zadziwiająco często pomijany. Chociaż większość przypadków zatrucia pokarmowego nie zagraża życiu. Kilka z nich może prowadzić do poważnych schorzeń, w tym niewydolności nerek i zapalenia opon mózgowych. Przy czym problemy z przewodem pokarmowym to tylko jedno z zagrożeń jakie niesie z sobą niepoprawne spożywanie pokarmów. Możesz zapobiec większości przypadków zatruć pokarmowych w swoim gospodarstwie domowym, przygotowując i przechowując żywność w bezpieczny sposób.
- Zdrowa podróż.
Nie tylko od święta i zagranicę. Niezależnie od tego, czy to podróż do sklepu i z powrotem czy do Grecji samochodem. Trzeba pamiętać o środkach ostrożności. Współcześnie na rynku jest ich gigantyczny wybór. Dlatego po prostu warto to wykorzystać.
- Czysta woda.
Wraz z wzrastającą świadomością ekologiczną, wzrasta ilość możliwości spożywania wody. Lecz należy pamiętać, że czasami zwykły dzbanek filtrujący z supermarketu może nie spełniać wszystkich potrzebnych funkcji. Wybierając go pamiętaj nie tylko o cenie, ale o także o sprawdzeniu jego specyfikacji.
Temat odporności to tak naprawdę temat ocean, dlatego zapraszamy do czytania następnych artykułów poświęconych tej tematyce!
PS: Naprawdę, jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na walkę z wirusami i bakteriami, to zachęcamy do podzielenia się nimi!
Źródła:
https://www.sharecare.com/health/cold-and-flu/article/why-sick-in-fall
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/six-ways-you-can-help-your-immune-system
https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits