Wellbeing Polska

Pobierz najnowszy raport “Ścieżka do dobrostanu z perspektywy pracownika” Pobierz →

Sprzedawanie dzieciom zdrowego odżywiania.

Sprzedawanie dzieciom zdrowego odżywiania.

W ciągu ostatnich czterech dekad otyłość dziecięca przerodziła się w globalną epidemię. Zainteresowane strony zastanawiają się, od czego zacząć walkę z kryzysem. Wyzwaniem jest ocena, jakie interwencje będą najskuteczniejsze.

Nasze wybory zmieniają nas, ponieważ rozwijamy preferencje w oparciu o to, do czego przywykliśmy. Te preferencje silnie wpływają na przyszłe wybory. Ostatnie badania wskazują, że małe dzieci, które są otyłe lub z nadwagą, prawdopodobnie pozostaną w tym stanie aż do dorosłości.

  • Długotrwałe wpływy żywieniowe
  • Pierwsze 1000 dni dziecka
  • Podatność dzieci na marketing i formę przedstawienia produktu

Badania wskazują, że pierwsze 1000 dni życia dziecka ma kluczowe znaczenie dla kształtowania długotrwałych nawyków. W wieku trzech lat nawet u trzech czwartych dzieci rozwija się neofobia żywieniowa. Zatem opiekunowie mogą w pełni wykorzystać swoje 1000-dniowe okno możliwości, przyjmując koncepcję żywienia responsywnego (decydowania “co, kiedy i gdzie” oraz pozwalania określenia dzieciom “ile i czy”).

Niemowlęta potrzebują od ośmiu do dziesięciu ekspozycji, aby rozwinąć smak nowego owocu lub warzywa. Różnorodność dietetyczna na wczesnym etapie wiąże się ze zwiększoną akceptacją owoców i warzyw w późniejszym okresie życia.

Dzieci to „gąbki informacyjne”, już w wieku szkolnym potrafią zrozumieć cel reklamy, ale często i tak są na nią podatne. Dopiero w wieku 13 lat zaczynają okazywać jak dorosły sceptycyzm wobec przekazów marketingowych. Mało tego, często zachowują pozytywne skojarzenia z markami przez całe życie. Efekt aureoli utrudnia dorosłym racjonalną ponowną ocenę przekonań dotyczących marki od dzieciństwa, dodatkowo wzmacniając głęboko zakorzenione nawyki konsumpcyjne.

W jednym eksperymencie grupa trzy- i czteroletnich dzieci, która usłyszała historię o dziewczynce, która lubi jeść marchewki, zjadła dwa razy więcej marchwi niż inna grupa, której powiedziano, że dziewczynka wierzy, że marchewka poprawia jej umiejętności matematyczne. Mając wybór, małe dzieci będą wybierać jedzenie na podstawie przyjemności.

 

Źródło: https://knowledge.insead.edu/marketing/selling-kids-on-healthy-eating-8966

Udostępnij