Wellbeing Polska

Pobierz najnowszy raport “Ścieżka do dobrostanu z perspektywy pracownika” Pobierz →

Gorzka prawda o dodawaniu cukru

Gorzka prawda o dodawaniu cukru

Według American Heart Association (AHA) dorośli Amerykanie spożywają średnio 77g  (prawie 20 łyżeczek) cukru dziennie, co daje około 60 funtów dodatku cukru rocznie.  „Istnieją spójne dowody na to, że całe to nadmierne spożycie cukru stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia” – mówi dr Qi Sun.

  • Nieświadome spożywanie cukru
  • Gdzie kryje się cukier
  • Zarządzaj spożyciem

Napoje słodzone cukrem są największym źródłem dodatku cukru w ​​diecie Amerykanów.

Stuprocentowe soki, są znacznie zdrowsze, jednakże nie zawierają błonnika. Co ciekawsze wiele produktów spożywczych zawierające duże ilości cukru, nie zawsze mają słodki smak. Przyjrzyj się bliżej etykietom żywności. Nazwa cukru może przybrać postać nektaru z agawy, cukru brązowego bądź trzcinowego.

Badanie opublikowane przez JAMA Internal Medicine obejmowało ponad 450 000 osób powyżej 16 roku i wykazało, że ci, którzy wypijali dwie lub więcej 8-uncjowych szklanek słodzonej cukrem sody dziennie, wykazywało większe ryzyko śmierci niż ludzie, którzy każdego miesiąca wypijali mniej niż szklankę. Picie dużych ilości sztucznie słodzonych napojów gazowanych również wiązało się z wcześniejszą śmiercią.

Badanie przeprowadzone w maju 2018 r. w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby starsze, które spożywały ponad 36 g dodatku cukru dziennie, były bardziej narażone na osłabienie w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż 15 gramów dziennie.

AHA sugeruje, że mężczyźni spożywają nie więcej niż 36 gramów (około 9 łyżeczek) dodatku cukru dziennie. Jest to w przybliżeniu równe zawartości 12-uncjowej puszki napoju gazowanego. Najlepszym sposobem kontrolowania spożycia dodanego cukru jest czytanie etykiet żywności i ograniczenie słodzonych napojów – sugeruje dr Sun.

 

Źródło: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-bitter-truth-about-added-sugar

Udostępnij